La lleialtat institucional costa 759 milions d’euros.

Aquests dies és impossible evadir-se de la reclamació jurídica (en forma de demanda contenciosa – administrativa) i política (a les institucions Europees i al cap d’Estat) que el Govern de la Generalitat de Catalunya en compliment de la disposició addicional tercera de l’Estatut farà al Govern de l’Estat de torn. Sobre l’ impagament hi ha poc més a dir, un govern en funcions i una crisi econòmica ferotge són els pretextes que s’al•leguen per a justificar l’ajornament del pagament per part de l’Estat, que al mateix temps reclama a Catalunya, i potser d’ara endavant a la resta de comunitats autònomes, polítiques econòmiques restrictives, reajustaments pressupostaris i contenció de la despesa.

Certament la causa dels 759 milions d’euros no ajuden a apaigavar les tibants relacions polítiques entre la Generalitat de Catalunya i l’Estat, entre Catalunya i Espanya. Aquestes relacions marcades en moltes ocasions per la desconfiança mútua i pel criteri d’oportunitat política disten de respectar un dels pilars bàsics dels estats complexos i descentralitzats, la lleialtat institucional, que es suposa ha de ser mútua entre ambdues institucions públiques. Les acusacions de deslleialtat han estat constants i encara la ferida produïda pel sisme polític que va suposar l’estatut d’autonomia roman oberta (tant a Madrid com a Barcelona). Plou sobre mullat.

La reacció de la Generalitat de reclamar el pagament a tort i a dret, incloent-hi des de la judicialització del nou conflicte, (tot i sabent que les possibilitats d’una resolució judicial favorables són minses i sempre seran tardanes), a la reclamació a la Unió Europea (el dret a la pataleta internacional) semblen cercar una dimensió més política que jurídica i mentrestant ja es sap, qui dia passa any empeny a l’oasi català. La solució passa per dialogar amb el nou govern o bé compensar el pagament, però per fer ambdues coses es necessita ser adult i tenir certa força, ja que el diàleg implica com a mínim que t’escoltin.

Constitucional |